[ mssstavby.cz ]

Prázdný pozemek na jedné z kopřivnických ulic připomíná dlouholeté sliby radnice, že ve městě vybuduje domov pro seniory. Jenže samotné město na něj peníze nemá. Po neúspěšných loňských jednáních se soukromou firmou teď svitla nová naděje. O stavbu domova má zájem Moravskoslezský kraj.  „Výstavba 80 lůžek vychází přibližně na 115 milionů korun. V rámci státní dotace je možnost získat až 75 procent uznatelných nákladů,“ říká náměstek hejtmana Jiří Navrátil (KDU-ČSL). Stavět by se mohlo už za rok. Město chce využít projekt, který připravovalo ve spolupráci se soukromou firmou.  „Město Kopřivnice má momentálně vybudovanou stravovnu, která byla první etapou domova pro seniory. A za stravovnou má k tomu nachystané pozemky, které by měly sloužit k tzv. memory garden, paměťové zahradě,“ potvrzuje kopřivnický místostarosta Stanislav Šimíček (KDU-ČSL).

Součástí domova pro seniory má být speciální oddělení pro klienty s Alzheimerovou chorobou. Do doby definitivního rozhodnutí je ale třeba ještě dojednat také rozdělení nákladů na provoz mezi město a kraj.  „Z toho důvodu jsme vypinkli takový první míček v rámci města na 60 lůžek pro ně a 20 lůžek takzvaného Alzheimera pro Moravskoslezský kraj,“ upřesňuje náměstek hejtmana.

„Město Kopřivnice dlouhodobě deklaruje potřebnost 40 míst, lůžek pro seniory. A za tyto lůžka jsme ochotni platit 30 procent oprávněné provozní ztráty,“ dodává k tomu místostarosta Šimíček.  Jak náměstek hejtmana Jiří Navrátil, tak i místostarosta Stanislav Šimiček věří, že se oba úřady nakonec domluví. Dohoda má být hotová nejpozději v září.

celý článek: rozhlas.cz