Kopřivnické noviny číslo 33/2015 ze dne 24.09.2015

Kopřivnice (dam) – Zastupitelstvo odsouhlasilo koupi pozemku v areálu někdejšího házenkářského hřiště. Město získá plochu o rozloze 5 743 m2 u hlavní příjezdové cesty do města od zdejšího házenkářského klubu za 3 miliony korun. O převodu pozemku zástupci města a sportovního klubu vedli několikaměsíční jednání. Jejich výsledkem je cena 522 Kč za metr čtvereční plochy, která odpovídá tržní hodnotě určené znaleckým posudkem. Město kupuje pouze pozemky pod asfaltovou hrací plochou a přilehlé zelené plochy, budovu a pozemky u Kadláčkovy ulice už totiž házenkářský klub prodal před lety soukromníkovi.

„Konečně se podařilo dosáhnout toho, o co město dlouhodobě usiluje, a to aby získalo tento zajímavý a lukrativní pozemek do svého majetku,“ okomentoval obchod radní Ladislav Stehlík. Ten také ocenil házenkářský klub za to, že dodržel předběžné dohody, a zmínil, že pozitivní je také rozdělení kupní ceny do tří splátek, což sníží zatížení rozpočtu města.

První splátku kupní ceny ve výši jednoho milionu radnice Klubu házené Kopřivnice zaplatí do konce letošního listopadu. Druhá splátka ve výši 1,5 milionu na účet prodávajícího dorazí do konce ledna 2016 a o rok později bude házenkářům poukázána zbývající částka 500 tisíc korun.

Podle zástupce klubu házené Miroslava Bartoně peníze stržené za pozemky budou sloužit jako pojistka pro celý klub, kdyby se mu náhodou nedařilo. „Myslíme na zadní kolečka. Náklady na extraligu se budeme snažit hradit ze sponzorských peněz. Rozhodně tři miliony neutratíme za dva hráče,“ nechal se slyšet Bartoň.

Koupě pozemku neměla ale pouze příznivce. Sedm z dvaceti zastupitelů se v tomto případě zdrželo hlasování. Jediným z nich, kdo své rozhodnutí v rozpravě komentoval, byl Karel Kuboš z KSČM. Ten sice ocenil, že tři miliony město pošle místní házené, zároveň ale připomněl, že celá transakce se mu nikdy nelíbila a nebude pro ni hlasovat. Důvodem je prý i to, že město vlastně neví, jak s nově nabytým pozemkem naložit. S takovou interpretací nesouhlasí starosta Miroslav Kopečný. Podle jeho slov sice město nemá konkrétní projekt pro využití, ale určité kroky již plánuje. „Jako první shodíme plot, za kterým se večer a v noci shromažďují různá individua, jsou tam odpadky a nepořádek. Celý prostor otevřeme a vyčistíme ho. Pokud budou v rozpočtu vyčleněny prostředky, můžeme tam udělat nějakou odpočinkovou zónu,“ nechal se slyšet kopřivnický starosta. Radnici se podle jeho vyjádření už ozývají také zájemci o případné využití ploch na házenkářském hřišti. Například zdejší parkouristé. Možnosti využití jsou široké i podle radního Ivana Telaříka. Ten přišel s návrhem, aby se na této ploše odehrávaly trhy nebo třeba poutě.